„Бизнес Ангели“ – Произходът

10 06 2009

Наскоро бях на конференция, на която един предприемач разказа, че разглежда бизнеса си като филм, чийто сценарий е подготвен, но му липсва продуцент и попита откъде да намери такъв. Бизнес ангелите са чудесно място, където може да се опита.
Днес бих искал да разкажа за малко известния произход на понятието „Бизнес Ангел“. Историята дава чудесно обяснение за мотивите, които често стоят зад действията и оценките им. 

Счита се, че понятието произлиза благодарение на театралното изкуство. През 19-ти век, в Англия и на Бродуей (Ню Йорк), театралните трупи търсили средства за своите постановки сред богати меценати, с любов към изкуството. Разходите за костюми, декори и наем на залите, често били непосилни за актьорските състави. Затова те предлагали на състоятелните си бъдещи „продуценти“ да финансират постановката срещу дял от приходите от продажба на билети. Инвестицията била рискова – много постановки не били довършвани, билетите не винаги се изкупували и възвръщали инвестицията. Самите актьори, сценарият, възможността да „творят“ вероятно са били сред основните мотиви на първите инвеститори.

Всъщност, за пръв път понятието „АНГЕЛИ“ е използвано от проф. William Wetzel от Университета в New Hampshire, в едно от първите проучвания на ранните капитали от 1978 година, когато използва думата, за да определи хората, които предоставят средства за стартиращи предприятия.

Всъщност, историята с Бродуей до известна степен подценява комерсиалния и финансов стимул на бизнес ангелите.  Всеки се стреми да увеличи богатството си. Вече са добре известни примерите – Apple, Skype, Amazon, Body Shop –  стартирали с помощта на бизнес ангели. А знаете ли, че Хенри Форд също е сред тях? Той е получил 40 хил. долара от няколко бизнес ангела!? Ако се замислим за други исторически примери, може би ще видим много такива.

Интересно, дали когато испанската кралица Изабела финансира пътуването на Колумб към новия свят тя става бизнес ангел?

Advertisements

Действия

Информация

2 Коментари

9 11 2014
DataBasedeT

Продам базу данных по предприятиям и организациям г. Москва.
В базе содержится информация: область деятельности, название
организации, телефон/факс, email, адрес.
Возможность выгрузки только email-адресов.
Количество: 43,000 шт.
Дата сбора: 08 ноября 2014 г.
Цена-самая низкая в сети!
ICQ: 658548888.

14 11 2014
JeffreyNor

Продам базу МММ. Количество контактов с email – более миллиона.
Цена – самая низкая в сети!
ICQ – 658548888.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: