Не вярвам в „уникални идеи“

10 06 2009
уникална идея

уникална идея

Тези, които ме познават лично, едва ли биха повярвали, че го казвам, но е истина.  Не вярвам в уникални идеи.

Когато се замислиш върху даден проблем и откриеш решението, може би те обзема чувство на величие, задоволство, увереност в собствените ти сили.  При мен поне е така – усещането е, че имаш шанса да промениш живота си, света, удовлетворението, че мисленето е довело до резултат. Лично аз изпадам в едно състояние на опиянение, което трудно мога да опиша. Правилния израз е еуфория (медицински! термин, гр. εὐφορία) – пресилено и необосновано добро самочувствие или повишено безпричинно радостно настроение.
И въпреки положителната роля на всяка „брилятна“ идея върху сетивата, аз не вярвам в тях, а още по-малко в уникалността им, защото те често остават само едно добро пожелание. Особено, ако са идеи за собствен бизнес.
Идеята става истинска и в нея може да се повярва, когато знаеш, че този който я споделя ще я защити, ще се опита да я изпълни или вече е направил първата крачка към реализацията й. Иначе, нещо толкова красиво като „уникалната идея“ се превръща в нещо толкова прозаично, колкото са „празните приказки“.
Още по-лош е случаят, когато толкова си повярвал в своята велика идея, че от страх „да не ти я откраднат“, дори не я споделяш. За споделянето на идеите ще пиша утре. 
Много ми допадна обяснението на един от българските успешни предприемачи относно идеите. Перефразирам: Идеите са във въздуха. Една и съща идея, по едно и също време е навсякъде. Ти само трябва да се протегнеш и да я уловиш. Затова бъдете сигурни, че когато вие сте се сетили за нещо, заедно с вас това е хрумнало на още много. Важно е какво правиш след това. Дали тя ще остане виртуална или ще се опиташ да я изпълниш.“ 
Аз лично, си представям, че идеите се намират в отделен свят, до който всеки човек има достъп. Креативността, настроенията, умът, качеството на живот, образованието, нивото на цивилизацията, са все качества и състояния, които ти позволяват да се разхождаш из този свят по-бързо или по-бавно, но до всяка идея в него може да стигне всеки друг.
Не трябва да съм толкова краен. Идеята на Идеята е да бъде изпълнена. И все пак е добре, човек просто да помечтае и някой ден – може би да повярва.
„Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си!“ Елеанор Рузвелт

И за да не бъда съвсем голословен – вижте този линк – давате една идея, получавате 10 взамяна. Ако искате повече – ето и 999 други идеи за бизнес.
За последните научих в блога на Екатерина.

Bookmark and Share
Advertisements

Действия

Информация

2 Коментари

11 06 2009
ekaterinaanachkova

Здравей,

Много хубава статия си написал. И много вярна. И все пак не е нужно да открием топлата вода, за да ни хрумне идея за печеливш бизнес нали? В блога ти прочетох, че ти самият си предприемач и си минал по този път. Не е ли точно тази начална еуфория, която те тласка да вървиш напред и да успееш?

Като видях цитата за идеята, май и ти си бил на Start UP IT форума :)

Поздрави,
Катя

11 06 2009
Антон Тодоров

Здравей, Катя,
Да. Бях на форума, но на всеки друг форум на такава тематика, това също се обсъжда. Опитвам се да не пропускам интересни събития за предприемачеството и финансирането. Харесвам StartUp. Ентусиазмът им е зареждащ :)
И да, именно опиянението и вярата в своята идея и способности е това, което може да задвижи машината, но трябва да поискаш и да включиш двигателите, да я реализираш. Иначе рискуваш да видиш друг да осъществи това, което си искал. Единственото, което остава тогава, е разочарованието, че не си се опитал сам.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: