Параноя! *

11 06 2009

Предприемачът и кучето …

 

 

Въпрос: Бих ли могъл да споделя идеята си с някой друг, освен със своето куче ?
Отговор: Единственото по-лошо нещо от параноичен предприемач е параноичен предприемач, който говори с кучето си. Споделяйки идеята си, ти можеш да спечелиш много повече, отколкото би изгубил – получаваш външно мнение, връзки, отворени врати. Ако само споменаването на дадена идея я прави незащитима, то вероятно твоята идея не е толкова грандиозна.“ 
… из The Art of the Start. Гай Кавасаки

Един от най-често срещаните въпроси на предприемачите е „Как да съм сигурен, че няма да ми откраднат идеята ? “
Тук ми е наистина трудно да отговоря, защото този въпрос включва отрицанието си –  по презумпция идеята не е твоя, за да бъде открадната. Шансът твоята идея да е „уникална“ / „единствена“ е   1 към 7 000 000 000 (населението на Земята). Дори тя да е специфична, в определена област, в която има относително малко експерти, вероятността е отново твърде малка. И все пак, ще кажете, има такава …. Добре, нека поразсъждаваме над въпроса за споделянето на идеите. 

* Параноя – психично състояние, характеризиращо се с повишена тревожност и ирационален страх, нерядко със следи на налудност за преследване и/или придружено от вяра в конспирация.

Моите аргументи
1.  Ако идеята за бизнес е такава, че само споделянето и може да доведе до това, някой да я реализира, тогава сигурно има проблем със самата идея.  Да предположим, че стартираш собствени бизнес въз основа на ревниво пазена дотогава тайна. 
За да привличаш клиенти, ще трябва да разкажеш за нея. Това, че си стартирал, не означава, че няма да те последват и други. Напротив – веднага ще се появи конкуренция. Ще бъдеш пръв в избраната пазарна ниша, но това предимство обикновено бързо се стопява. Колкото повече потенциал има идеята, толкова по-бързо паразът ще се развие. А и не винаги да си пръв е предимство.

Анонимен: каква е гаранцията, че няма да ти откраднат идеята ?
Здравко: И защо им е да я крадат? Ти като стартираш и се види каква ти е идеята да не мислиш, че тези с повече средства ще им бъде много трудно да я изкопират?
Причината да не ти я откраднат е магията на „Аз“-ът, онова мъничко нещо в теб и в твоята идея, което постоянно те човърка, и те кара да измисляш нови и нови неща, да работиш денонощно и да заразяваш другите с ентусиазъм! Иначе е просто идея, която все някога някой ще преоткрие, ако не започнеш да действаш!
Така, че повече доверие и спри да измисляш палнове а почни да действаш!“

форум под статия за бизнес ангелите във в.Капитал 

 2. Когато представяш идеята си за бизнес пред инвеститор, той прави преценка и за твоята въвлеченост и твоя ангажимент. Има само един човек на света, който е способен да осъществи замисленото от предприемача толкова бързо, толкова ефективно и толкова самостоятелно – и това е самият предприемач. Идеята е важна, но той е важен за нейната реализация. За инвеститора обектът реално е предприемача – това ще е най-мотивираният човек / екип във фирмата, която ще подкрепи. Това е задължително, макар и недостатъчно условие за успех. Аз бих искал да получа свежестта, заряда и мотивацията на предприемача, а не само някаква идея. Имам си собствени …

3. Има инструменти, с които можеш да действаш превантивно. Спецификата на бизнес идеята е в предвидения бизнес модел, в комбинацията от фактори, в параметрите на продукта, стратегията за изпълнение, визията. Ако това е продукт – опитай се да го защитиш със свидетелство за изобретение или полезен модел. Ако е формула или концепция – внедри я в някакъв продукт и защити него. Когато представяш идеята си в началото можеш да бъдеш и значително по-лаконичен. Не разгласявай всичко на всеки. Сподели толкова, колкото прецениш, че е достатъчно да разберат твоята визия и все пак да не могат да я реализират без теб. Когато привлечеш интереса и трябва да разкажеш нещата в повече подробности, поискай да се подпише споразумение за конфиденциалност и неразгласяване на информацията (nda – non-disclosure agreement).

4.  Репутацията на инвеститора. Бизнес ангелите са обикновено успешни предприемачи с доказано положение в обществото и име в бизнеса. Много често, източник на предложения за тях са други бизнес ангели, колеги от бизнеса. Ако случайно такъв инвеститор получи „бизнес план“, който реши да открадне, той никога повече няма да получи друг. Репутация не може да се купи. Тя се изгражда и то дълго. Инвестицията в собствения имидж, съответно потенциалната загуба е много по-голяма от възвръщаемостта, която твоята идея ще реализира.

5. И последно. Нека разгледаме алтернативите:
Ако не споделиш идеята си, никой няма да разбере какво искаш да правиш, как може да се включи и как да помогне. Лично аз не бих инвестирал в проект, за който нищо не знам, дори да е представен от най-добрия ми приятел. Дори и когато се кандидатства за финансиране или субсидии, в състезания и т.н., е необходимо да се представи и обоснове проект. Ако с ръцете си само криеш идеята си, как ще успееше да ги протегнеш за помощ?
Ако споделиш идеята си, ще можеш да потърсиш помощта за нейната реализация (пари, менторство). Освен това, ще можеш да я доразвиеш, да получиш странично мнение и подкрепа, а тя ще ти е нужна. И накрая – когато решиш, че можеш да споделиш идеята си, вече можеш да се обърнеш към много организации, които да те подкрепят. За теб отпадат много ограничения.

Така че, спри с параноята. Поддържай страха си, но само дотолкова, че да ограничиш безразсъдството и започни да споделяш – колкото и както решиш.

* Параноя – психично състояние, характеризиращо се с повишена тревожност и ирационален страх, нерядко със следи на налудност за преследване и/или придружено от вяра в конспирация.

Bookmark and Share
Advertisements

Действия

Информация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: