за автора

Завършил съм едновременно три средни училища (две с английски език и едно с руски).  Станах и магистър по международни икономически отношения в УНСС. Бях записал и Управленски информационни системи в СУ, но имам други приоритети.

Работил съм в АИИ Дейта Процесинг. Бях там 8 години и се развивах отлично. Научих много. Първо, защото имах достъп до много бизнес информация още откакто започнах да кодирам. Най-общо – плащаше ми се да чета и категоризирам информация от цял свят. Впоследствие стартирах нов отдел и сформирах екип от анализатори, чиято цел бе да събира информация за различни компании от Югоизточна Европа, да проследява новите тенденции по отрасли и да структурира данните в подходяща за анализи база от данни с профили. След няколко години, в които научих много за управлението, инвестициите, комуникацията, делегирането и ръководенето като цяло, станах мениджър бизнес развитие. Задачите ми обхващаха предимно намирането на нови партньори, кандидатстването по тръжни процедури, изготвянето на проекти за грантови схеми и т.н. Научих всичко сам, воден от любопиството и желанието да си докажа „и това го мога“. Специализирах се и за две години спечелих няколко проекта, въведох система за качество, създадох нови модели за работа и автоматизация на процеси, участвах активно в планирането и разработването на система за управление чрез балансирани карти, подготвих проекти за вътрешно-фирмени иновации и т.н. Всичко това не можеше да се случи без подкрепата на колегите.

Паралелно с това, развих идеята за финансирането чрез бизнес ангели в България. Това се случи, след като се наложи да напиша една статия за новия Капитал , когато предстоеше въвеждането на новия му формат през 2006 г. Темата се стори интересна на редакторите и така отчетох първия запис. Откакто се запознах с тази концепция се опитвам да разбера всичко за бизнес ангелите като феномен. С един колега, често коментирахме колко добре би било да направим такава Мрежа, но тогава идеята за бизнес от нея не беше развита. Създадохме един малък сайт (на hit.bg), откъдето стартира всичко впоследствие.

Всичко се случи през октомври 2007 г., в рамките на една седмица. Това беше моментът, когато решихме да стартираме! Първо, обади се някакъв мениджър от Англия и поиска среща с нас, преди да се види с Министъра на икономиката. Оказа се управител на един от големите им фондове за доказване на концепции (по-късно научих какво е това). После открихме, че от Министерство на икономиката и енергетиката са цитирали моя сайт (от hit.bg) в Оперативна Програма Конкурентоспособност, което е довело до отпускането на 1 млн. евро за развитието на такива Мрежи в България. Накрая получихме покана да презентираме Мрежата и дейността пред кметовете в Югозападна България. Въпреки, че с големи букви на сайта пишеше „ТОВА НЕ Е ОФИЦИАЛНО РЕГИСТРИРАНА ОРГАНИЗАЦИЯ!“ получавахме множество проекти и предприемачи се свързваха с нас да искат подкрепа за финансиране на свои начинания. Точно тогава се обади и нашият бъдещ партньор – сериен предприемач, който много харесал идеята. С него се познавахме покрай професионалните ми ангажименти, но в съвсем различен контекст. Той бе опитал да финансира дружеството си с рисков капитал през фондовете и бе ударил на камък. Каза, че ако е имало такава Мрежа когато той е стартирал, нещата щели да бъдат различни. И така – решихме просто да го направим. Стартирахме бизнеса. Той бе първият ни ментор и бизнес ангел.

След няколко седвици се появи и първата българска организация за среща на бизнес ангелите с предприемачи – Българска мрежа на бизнес ангелите. Създадохме уебсайт и инвестирахме значителна част от спестяванията си в това начинение.  Развивахме го по-скоро като хоби – всяка вечер се събирахме след работно време да обсъждаме модела, да разясняваме въпроси, да дискутираме комуникацията с клиентите, начина ни на работа… И така близо половин година. Не очаквахме колелото да се завърти толкова бързо. Започнаха интервюта, провокирахме интерес към концепцията, появиха се много нови проекти, привлякохме много съмишленици. Но най-важното – създадохме организация, която отрано показа че има потенциала да подобри условията за бизнес в България. Няма нищо по мотивиращо от това да знаеш, че имаш собствен бизнес и това, което правиш, освен че ти допада, носи ползи за всички.
Заедно с това нарастваха и отговорностите. Броят на хората, които изпращаха проекти нарастваше постоянно и в един момент трябваше да вземем решение – някой от нас трябваше да напусне работата си и да започне да развива Мрежата и да обслужва клиентите. Единственото нещо, което има човек е своето име! Все още оборотът не беше достатъчен, за да издържа дори един служител, но знаехме, че без отдаденост това няма как да се случи.

И така, сбогувах се със сигурността, изградената позиция, възможностите за професионално развитие и добрата заплата и се отдадох на Мрежата. Радвам се, че го направих. Въпреки, че е рано да се дават оценки, мисля, че не съм сгрешил. Намерихме бизнес ангел, който ни подкрепи и … рестартирахме. Т.е. променихме бизнес плана, променихме модела и започнахме да работим реално.

Това е моята история. С този блог се надявам да я развия. Защото ако не друго, вече съм преминал всички фази и съм се сблъскал с проблемите на стартиращия предприемач. Винаги съм бил доволен от това, което правя. Днес се чувствам щастлив, защото знам, че със своята работа правя света по-добър и имам своята мисия.

Антон Тодоров
юни 2009

Advertisements

One response

10 06 2009
Димитър

Тони,

след всички години, в които сме работили заедно съм изключително щастлив да прочета горните редове….написани от теб. Четейки го чувствах всяка една дума и усещах колко много си вложил…от себе си за себе си.
Пътят е труден, но изключително интересен и аз лично съм убеден в твоя успех. Пожелавам ти от сърце да не губиш усешането за своята мисия през целия път.

Усмивки,
Митко

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: