за Мрежата

Мрежата, BBAN, БМБА , клубът на инвеститорите, организацията на бизнес ангелите …. Зад всичко това е стои Българска мрежа на бизнес ангелите (www.bban.eu).

BBAN е организация, създадена през 2007 г. 

За инвеститорите тя клуб на бизнес ангелите. За предприемачите тя е като агенция за запознанства с бъдещите им бизнес партньори.
Най-общо, това което Мрежата прави е да свързва предприемачи, които търсят пари или ментор с потенциални инвеститори. Ролята на Мрежата е проста – да „рекламира“ и да представя идеите на различни съществуващи предприемачи и хора, решили да стартират собствен бизнес, пред потенциални инвеститори и ментори.

Става дума за работа с хора и всичко е въпрос на комуникация и договаряне между тях.

Наскоро един от говорителите на конгреса на Европейската Мрежа на Бизнес Ангелите определи ролята на всяка такава структура по следния начин:

“ Да поканиш нов партньор в твоя собствен бизнес е като да се ожениш/омъжиш. Мрежата трябва да свърже двама непознати (предприемача и инвеститора) и да им предоставим възможността в рамките на няколко срещи те да решат дали могат да живеят заедно. Нашата работа е да ги поканим, да ги срещнем, да им постелем леглото и да им отворим вратата към стаята. Какво ще правят нататък е въпрос на тяхно общо и лично решение …“.

Защо един инвеститор би исхал да стане бизнес ангел ? Защото това е печелившо. Той инвестира срещу придобиването на дял, който в началото (особено при стартиращия бизнес) не струва много. Ако компанията спечели – печелят и двамата. Той продава дела си (обратно на предприемача или на други ангели или рискови капиталисти) и от разликата в цената на дял печели многократно повече от началната си инвестиция. Съществуват и множество други ползи, за които разказвам в блога, но концепцията трябва да е вече ясна.
Защо един предприемач би искал да покани бизнес ангел във фирмата си? Защото това е печелившо. Често именно стартиращите предприятия, а и съществуващите такива, трудно могат да открият средства, за да финансират идеята си, а бизнес ангелите са източник именно на такъв (посевен) капитал. Тъй като бизнес ангелите са често успешни предприемачи, често серийни (стартирали са много компании), с натрупан ноу хау, опит и връзки, те са много полезни за фирмата като нейни ментори. Затова често се наричат „умни пари“. Оттук и мотото на Мрежата – smart money for startups.

Работим с относително прости правила и механизъм. В Българска Мрежа на Бизнес Ангелите се регистрират инвеститори, които приемат етичния кодекс и след подписване на договор стават членове на клуба. Предприемачите пък изпращат своите идеи във формуляр, който не изисква бизнес планове, финансови анализи и други такива. Вярваме, че бизнес планът трябва да се състави с помощта на инвеститора, а не да се представят някакви хипотези в ексел, които вероятно никога няма да се окажат верни. Така или иначе, ангелът инвестира в предприемача, а не в идеята. Нашата роля е да подпомогнем връзката и представянето и да осигурим инструментите това да се осъществи. За предприемачите това е безплатно, но си запазваме правото да филтрираме определени идеи. Едва при реална сделка и реално преведени пари, очакваме заплащането на 5% от сделката, която можем да оставим и под формата на дял в дружеството. Просто е! Ясно е и защо се борим за сделка и какво ни мотивира да го правим. Бизнес ангелите пък дължат годишен членски внос, който ни позволява да осигурим значителни допълнителни ползи.

По-долу съм приложил примерна схема, за да демонстрирам работата на Мрежата.
Повече информация има на сайта на Мрежата – www.bban.eu или на сайта за предприемачи – www.startbusiness.bg (ще е активен от 15 юни 2009).

българска мрежа на бизнес ангелите

българска мрежа на бизнес ангелите

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: