Организации за бизнес ангели в България

7 06 2009

Трябваше да напиша това, защото започнаха да се появяват разни организации и псевдо-такива.Страх ме е да не дискредитират този тип финансиране. Концепцията „Бизнес Ангели“ е твърде нова за България, за да го понесе. Искрено се надявам да работят нормално, защото конкуренцията придава сила!

Първата и най-активна организация, която подкрепя достигането до бизнес ангели в България е Българска Мрежа на Бизнес Ангелите.  Създадена е като дружество с ограничена отговорност, а не като организация с идеална цел, защото решихме, че трябва да бъдем достатъчно прозрачни. BBAN е организация, която търси печалба, това е основен мотив и гарант, че ще подходим професионално и с идеята да си свършим работата. Моделът е относително прост. Ангелите са членове на клуба, за което заплащат членски внос. Те очакват много и качествени проекти, за да могат да избират измежду най-добрите, в които да инвестират. Т.е., за да бъдат те доволни, ние търсим добри проекти, в които да инвестират. Ако не са доволни, могат да прекратят членството си. Бихме ли поели такъв риск, ако не вярвахме, че ще си свършим работата добре? Така предприемачите и техните проекти стават наш основен продукт. Затова приемаме проекти безплатно, но ги филтрираме. Стараем се да стигнем до сделка и вече имаме няколко. Мотивът ни – 5% от инвестицията, които можем да поискаме в брой или като дял.  Това осигурява устойчивост. Затова сме ООД.

През 2008 година се появи друга организация. Честно казано, не знам много за нея. Нарича се Асоциация на българските бизнес ангели. Не знам кой членува там – ангелите, предприемачите; няма достъп до устава, до условията за представяне и публикуване на проекти. Според мен би трябвало да действат по-прозрачно.

Пак през 2008 година се появи проектът FORENTIN (форум за предприемачи и инвеститори). Струва ми се, че знаят какво правят. Подкрепят предварително избрани ICT проекти, подготвят ги и тогава представят на бизнес ангели в сферата. Разработват се от ИКТ Кластъра.

Току що научих за нова организация, която вече членува като асоцииран член в Европейската Мрежа на бизнес ангелите – International Realty Group LTD . Проверих – консултантска компания, която се занимава със сделки за недвижими имоти. Основният и капитал е руски. От това, което прочетох, не бих я определил като Мрежа. Тя е по-скоро организация, която поема управлението при осъществена инвестиция. Според сайта, съгласно Договора с бизнес ангела, всяка инвестиция се определя като проект, към който се назначава Ръководител на проекти. Може би именно затова, организацията е асоцииран член на Европейската Мрежа, а не пълноправен както първите две.

Друга инициатива е OpenCofee – инициатива на Start Up и Николай Горчилов. В нея членуват предприемачи. Организират редовни срещи за networking. Мисля, че идеята е добра.

Дочух и за още няколко организации, които в момента се сформират или консултантски агенции, които желаят да стартират като мрежи.  Дано се окажа лош пророк, но според мен сега България ще се „наводни“ от такива организации. Не за друго – а защото по Оперативна Програма Конкурентоспособност са предвидени 1 млн. евро за „създаването и развитието“ на Мрежи от бизнес ангели. Дано не се създава, само „за да усвоят едни пари“. Дано не се случи това, което се случва с повечето инкубатори или мрежи за обмяна на опит или за технологичен трансфер или клъстъри… Много от тях просто прекратиха дейността си, защото останаха без финансиране. 

Иначе от дейността на Мрежите, ако са добре обмислени и активно подпомагат предприемачеството, определено има смисъл.


Действия

Information

Вашият коментар